Grondankers als bouwputbeveiliging

Ankers beveiligen de bouwputbeschoeiing tegen de horizontale drukkracht van het aanleunende grondpakket of aanpalende gebouwen. Vooral bij bouwputten met meerdere ondergrondse verdiepingen zijn grondankers noodzakelijk.

Voor deze stabilisatiefunctie gebruiken de met schroefdraad vastgezette ankers trekspanning in het verder gelegen stabiele grondpakket.

Voor het beveiligen van de bouwputbeschoeiing met grondankers, moet de beschoeide bouwput in een eerste fase over een bepaalde diepte uitgegraven worden.

Dit laat ons toe om de grondankers op voldoende diepte doorheen de bouwputbeschoeiing te plaatsen, zodat ze de beoogde versteviging bieden. Vervolgens kan de bouwput zonder risico’s verder uitgegraven worden.

Hoe worden grondankers geplaatst en vastgezet?

Het plaatsen en vastzetten van grondankers verloopt in twee grote stappen:

  1. We boren de grondankers onder een bepaalde hoek doorheen de bouwputbeschoeiing in de ondergrond. Hierbij gebruiken we een cementspoeling. Met behulp van de cementinjectie verankeren we de grondankers definitief in het boorgat.
  2. Na het uitharden zetten we de grondankers met behulp van de schroefdraad onder de gewenste spanning. Dankzij de opgebouwde trekkrachten vangen de vastgezette grondankers de horizontale drukkrachten op en wordt de bouwputbeschoeiing beschermd tegen de zijdelingse druk.
Grondankers

Andere functies van grondankers

Naast het beveiligen van bouwputbeschoeiingen kunnen ankers nog ingezet worden voor andere toepassingen, waaronder het verstevigen van:

  • Kaaimuren in havendokken en langs kanalen
  • Oevers
  • Damwanden

Ook in deze situaties zetten we de ankers onder spanning zodat ze met de nodige trekkrachten de zijdelingse drukkrachten opvangen.

Waar en met welke trekkracht grondankers plaatsen?

Ottaer plaatst grondankers met de vereiste trekkracht, afhankelijk van de berekende belasting. Wij hebben een eigen interne studiedienst. Deze berekent vooraf het aantal en de nodige trekkracht van de grondankers, inclusief de aangewezen positionering. Interesse?